Lær dine børn at leve bæredygtigt

Det er vigtigt at tænke over, hvad vi giver videre til vores børn. Det er trods alt dem, der skal overtage jorden, og det ville være dejligt, hvis de gjorde et bedre stykke arbejde end tidligere generationer. Hvis du allerede lever bæredygtigt på mange områder, men også ønsker at give det videre til dine børn, får du her råd til, hvordan det kan gøres.

Sæt fokus på økologi

Først og fremmest er det altid godt at købe økologisk. Man kan både få utroligt mange økologiske alternativer til konventionelle varer, men der er efterhånden også et stort udvalg af andre produkter. Der findes både økologiske cremer, bleer og legetøj. Så er der også økologisk babytøj og børnetøj. For eksempel laver Okker-Gokker Nature smukke, bæredygtige produkter. Køber du dem, kan du både klæde dig barn på med god samvittighed, imens du glæder dig over den gode kvalitet og flotte udseende.

Det er også vigtigt, at du snakker med dine børn om økologi. Det er ikke nok at tage det som en selvfølgelig. Tal med dem om, hvordan det gør en forskel for naturene og dyrene at købe økologisk. Du kan eventuelt tage dem med ud at besøg en økologisk bondegård, eller I kan kigge på billeder af, hvilken forskel det gør, at man vælger økologi frem for konventionelt landbrug. Hvis du gerne vil have, at din datter eller søn bliver en bevidst og ansvarlig forbruger, er det vigtigt, at opmærksomheden på forbruget indgår som en naturlig del af jeres daglige samtaler. Skal vi købe det her eller det her, hvis vi gerne vil passe på jorden? Er det virkelig nødvendigt at bruge to stykker stanniol? Snak om det!

Gør en aktiv indsats

Du kan med stor fordel lære din børn at passe godt på naturen ved at gøre en aktiv indsats. I kan for eksempel selv dyrke ting hjemme i haven og lade det vokse naturligt uden at gøde. På den måde lærer dit barn at værdsætte og respektere de processer, som sker i naturen. Det er ligeledes en god ide at tage mange ture i skoven og på landet, hvor I kan undersøge dyrelivet på dyrenes præmisser. Det bliver bare lidt mere oplagt at leve bæredygtigt, når man tager stilling til, hvad det er, man ønsker at bevare.

En anden rigtig god måde at opfordre dine børn til bæredygtighed er ved at samle skrald i naturen. Der bliver smidt utroligt meget affald hvert eneste år, og I kan gøre jeres egen indsats for at mindske forureningen ved at tage en skraldepose i hånden. Det er lige meget, hvad I samler op: cigaretskodder, plastik, indpakningspapir. Det gør alt sammen en forskel, og hvis børn vokser op med at fjerne skrald fra naturen, er der meget lille risiko for, at de senere kommer til at selv at smide ting i den. Du behøver ikke afsætte særligt meget tid for at gøre en stor forskel i dit barns liv. Og hvis vi alle sammen gør det, kan vi på længere sigt være med til at sikre, at vores børnebørn også har en sund jord at vågne op til hver morgen.